Tokat/Niksar, Sorhun köyüne yerleşen başlıca aileler nereden geldi?
Sorhun’un halkı Artvin’den Şavşet ve Ardanuç’un köylerinden gelip Niksar’a yerleştiler. Köyümüz Sorhun’la birlikte, Tepeyatak, Pöhrenkli, Kavaklı, Gidiver, Ekincik, Mercimekdüzü, Musapınarı, Örenler, Patlı, Muhtardüzü, Akıncı, Osmaniye ve Ustahasan köylerinin halkı da Artvin’den göç edenlerdir.
İnsanların yüzlerce yıl yaşadıkları köylerinden, tarlalarından, tapanlarından, doğdukları ve doydukları yurtlarından koptukları “Unutulan Göç” ün zihinlerindeki korku izleri hâlâ bugün silinmemiştir dersek, abartılı bir söz söylemiş olmayız.
Sorhun Köyünün çoğunluğunu Kxevcrul(Çağlıyan) Köyünden göç eden aileler oluşturur: Pançidze (Atlı, Doğan), Davladze (Bulca, Yılmaz), Totnadze (Boğa), Revadze (Sevim) Paladze (Palaz) Goçoğlebi (Koç), Görilienti (Bozkurt), Tutienti (Aktaş) Cimhuğienti (Gürpinar) ve Mikelkmodze-Bağçienti (Başalan, Torun,) Zabitağalar (Temel). Zios köyünden göç edenler ise Sarvanidze (Temur, Çelenk, Altınoluk, Yağcı, Balcı) Bekadze (Özil, Topçam, Güner, Aydoğmuş, Ekmekçi, Gürbüz) ve Abdienti (Güneş, Yıldız) aileleridir. Bazgiret Köyünden göçenler Suaridze (Güzel, Çoşkun, Dalkıran) ve Zobienti (Altısap), Çiğisğev’den (Yanıklı) gelenler Çilhoroz’lar, Ube (Oba) Köyünden gelenler ise Şakir Ustalar ve Şaban Hüseyin diye bildiğimiz ailelerdir. Ardanuç’un köylerinden gelenler ise Norgiyal (Çakırlar) Köyünden Recepoğulları (Böğrek), Ustamel (Ustalar) Köyünden Petiyeli lakaplı (Şimşek, Çetin), Kasniya’dan Turgut’lar, Kurbanoğlu, İstanbullu, Bige (Tütünlük) Köyünden Cancurlar (Polat), Kidil (Bağlıca) Köyünden Kula Dayı’nın aileleri gelmiştir. Ailelerin köyleri, aile adları ve soyadlarında eksiklikler olabilir; o eksikler paylaşılabilirsek bu kitapçığın bir sonraki baskısıyla ilgilenecek olanların işlerini kolaylaştırırız.
Rüştü BOZKURT (Unutulan Göç)