Çağlıyan yaylasına yolculuk için karar verdiyseniz muhtemelen zorlu bir o kadar da keyifli bir yolculuğun başlangıcındasınızdır. Yanınıza yayaysanız yiyecek bir şeyler almayı, yaylada kalacağınız sürede size yetecek kadar hazırlık yapmayı unutmayınız. Aceleniz varsa yalnız önünüze bakarak en iyi ihtimalle 3 saate, muhteşem manzaranın seyri ile keyifli bir yolculuk yapmak istiyorsanız 6 saatten fazla bir zamana ihtiyacınız var demektir.
Çağlıyan Köyünden yaylaya 17 kilometrelik yolculuk “araçla” en çok tercih edilen üç ana güzergâhtan “başlanarak” ileride teke düşen yayla yolu ile sağlanabilmektedir. Birincisi merkezden Çağlıyan Köyü Yayla Yolu, ikincisi Demirci (Daba) Köyü üzerinden yayla bağlantı yolu ve son olarak Zakiyet(Yağlı) Köyü Beltiyet Mahallesi bağlantı yoludur. Sürevan (Dutlu) – Sanegviyat bağlantı yolu kullanılarak ana güzergâha katılan yol kullanılabilen bir diğer yoldur. Günümüzde kullanılmasa da bir dönem Meydancık üzerinden Mısırlı Köyü yolu ile Genacavr denilen yol, bir yere kadar araçla bir noktadan sonra yayan kullanılmıştır. Yağlı (Zakiyet) yaylasından ve Maçahel Mereta Yaylasından patika yolları da alternatif güzergâhlar arasında sayabiliriz.
Beltiyet Mahallesinde başlangıçtan 4 km sonunda birleşen yollar eskiden kışlaların da bulunduğu bölge olan Kxeva yolunda birleşmektedir. Nabukarat denen patika yol kullanılarak Kxeva kışlalarına kestirmeden ulaşmak mümkündür. Beltiyet’ten 1,1 km sonunda gelinen yol ayrımında bir karar verilmesi beklenir. Yaya giden biri için burada alternatif en kestirme yol Karet denilen tepenin karşısında neredeyse 75 derece eğimdeki yaklaşık 3,75 km mesafelik Samersxle patika yoludur. Her geçişte kulaklarda yüklü yorgun atların nefesleri duyulan bu zorlu yolun sonu zirvede 2.470 rakımdaki Akvana tepesidir ki varıldığında çoğu mesafe kat edilmiş demektir. Ancak dik eğimden ve kaybolan tahrip olan patika yoldan dolayı zorlu bir tercihtir.
Samersxle yolu tercih edilmediğinde ise Aburtul yoluna ayrılarak devam edilir. İlerlerken ağır yükleri ile öküz arabalarının gacırdayan tekerlek sesleri gelsin kulaklarınıza ve sahibinin hem çaresiz hem de acıyan bir halde yol alışını hatırlayın o eski zorlu yollarda. Orman içerisinde ilerleyen bu yolda belirli mesafe ilerlendiğinde araç yolu kullanılabileceği gibi kışla evlerinin bulunduğu yol kullanılarak ileride araç yolu ile Xirxati Seri (Tepesi) denen bölgede yollar birleşmektedir. Devam edildiğinde ise 45 derece eğim ile yol sizi 2.290 rakımdaki Sanegviyat Seri (tepesine) ulaştırmaktadır. Bu tepeye gelindiğinde başlangıç noktasından 8,5 km mesafe yol alınmıştır ve yol yarılanmıştır. Burası çoğu yolcunun dinlendiği bir nokta olup alabildiğince Khevsrul(Çağlıyan), Ziyos(Tepebaşı), Zakiyet(Yağlı), Oba(Ube) başta olmak üzere İmerhev bölgesi köyleri ve meralarına kuş bakışı görünümünde eşsiz manzaradadır.
Başlangıçtan katbekat ağırlaşan yükünüzü bir kenara koyarak Sanegviyat’ta soluklandıktan sonra devam ettiğiniz ana araç yolu güzergâhı ile sağınızda gördüğünüz yerleşim yerleri Meydancık’ın (Diyoban) Balıklı, Bzata mahalleleri ve Dutlu(Sürevan) yaylası ve öküz yatağıdır. Günümüzde olmasa da Samerxle yolundan sizden yaklaşık 4,25 km daha az yürüyerek gelen biriyle karşılaşmanız muhtemel yere geldiğiniz Akvana Tepesi patikası ile birleşerek iyi havada soluklanabilecek kötü havada ise çıkması muhtemel fırtınadan dolayı oturulmadan geçilecek Kxari Saklavi Seri denilen bölgeye gelinir. Geçmişte çıkan bir fırtınadan dolayı boğulmak üzere olan öküzlerin kesilmek zorunda kalınmasından Kxari Saklavi (Öküz kesilen yer) anlamında isim verildiği söylenir. 11,8 km mesafe kat edilerek gelinen bu noktadan yaya olan biri için buradan en kestirme yol ana yoldan ayrılarak patika yolda düz devam etmektedir. Eskiden yer yer kayalar kesilerek açılan bu patika yolun üzerinde bulunan Musa Dede Skaro (Pınarı) bu yolun her zaman tercih edilirliğini artırmaktadır.
Bu yolun ana yol ile birleştiği nokta Didvel adı ile bilinen Oba(Ube) Köyü öküz yatağının başlangıcıdır. Geçerken sağınızda uzakta olsa yamaçta gördüğünüz yaylalar Mısırlı ve Meydancık Yaylalarıdır. Biraz solunda Papart ve Çağlıyan Köyü Öküz Yatağı vardır. Yayla Meralarının arkasında gördüğünüz en yüksek tepe, başında sisi eteğinde karı eksik olmayan 2.805 rakımdaki Kotela tepesidir. Didvel’in başlangıç ucuna geldiğinizde bu eşsiz manzaraya solunuzda Oba Yaylası ve Çağlıyan Yaylası katılır. Sıklıkla soluklanılan bu noktada uzaklardan gelen hayvan ve insan sesleri sizi vuslata heyecanlandırır ve kalkıp yola devam ettirir. Yaylada olanlar için ise ilk görüldüğünüz, “birileri geliyor” dan öteye gitmeyen tespitin yapıldığı ilk yerdir. Başta çocuklar olmak üzere gören görmeyene yayla yolunda gelenlerin olduğunu söyler, beklenen varsa sobaya odun atar. Bu yer aynı zamanda yayladan dönüşte son son buruk bir şekilde anılar tazelenerek yaylaya bakılan yerdir ki sevdalının yüreği parçalanır.
Çağlıyan yaylasına 3,5 km yolunuz kalmıştır. Yolu devam ederek Oba yaylasını geçtiğinizde geldiğiniz bölgeye Buche ismi verilmiştir. Yaylaya çıkarılan öküzlerin güreştirildiği, tanıştırıldığı, barıştırıldığı ve birincinin belirlendiği yerdir Buche. Buche’den yayladan gelen sesleri biraz daha iyi duyar sizinle ilgili tahminler yapılarak gelenin kadın mı erkek mi olduğu, gelenler arasında çocuk olup olmadığı anlaşılmaya çalışılır. Kat ettiğiniz 15,5 km yol düşünüldüğünde çok yolunuz kalmadığından dinlenmeden ziyade keyifle türlü çiçekler arasında oturulan Buche’den kalkılarak yaklaşık 45 derece eğimdeki bu yamaçtan aşağı doğru inilerek Kankhlet’e inilir. Çam Ağaçlarının bulunduğu Kankhlet’ten geçilerek Kotela’dan başlayarak Meydancık’a oradan ta Çoruh’a ulaşan Çağlıyan Yaylası deresinden geçilir ve yaylanın giriş yoluna ulaşılır. Başlangıçtakinin çok daha katlanarak arttığını düşündüğünüz yanınızdaki yükün, giderek hafiflediğini fark edersiniz bir an.
Burada sizi karşılayan düzlük Gargot denilen düzlüktür. Bu düzlükte atılan her adımda yaylaya çıkan kendi ev halkını gözlemlemeye çalışırken, yayla sakinleri de gelenin kim olduğunu kendine mi yoksa hangi komşusuna geldiğini göz ucuyla öğrenmeye çalışmaktadır.
Her kime gelmiş olursa olsun yaylaya gelen her misafirin samimiyetle hoş karşılandığı gözlerdeki sevinçten aşikârdır. Sıcak karışlama sonrası vardığınız evde çay, köy ekmeği, moxrakuli (peynir eritmesi) ile kurulan sofra tüm yorgunluğunuza değdiğini anladığınız ilk andır. Gağma Skaro’dan (Karşı Su Pınarı) güğümle getirilen soğuk sudan bir bardak için ve dinlenin. Tüm güzellikleri ile Çağlıyan Yaylasını keşfetmek için buna ihtiyacınız var.
Unutmayın, şu an sizin yerinizde olmak isteyen o kadar çok insan var ki…
Çetin ALKAN
Hasretle… 27.05.2020
8 Yorum
Orhan demiral
Çetin alkan yazıyı okurken sayısız macerayla geçen yayla yolculuklarını gözümün önünde bir film şeridi gibi izlemiş oldum sanki bir kez daha yürüyerek gitmiş gibi oldum güzel ve detaylı anlatımın için teşekkürler
Atila Özcan Davladze
Çetin
Tebrik ediyorum güzel bir yazı olmuş.
Ayrıca siteye katkı sağladığın için teşekkür ederim.
Bu tür yazıların devam etmen iyi olur .
Birde belirttiğin bazı önemli yerlerin resmi olsa yazının içinde iyi olur diye düşünüyorum bunu olumlu yapıcı bir eleştiri olarak kabul et .
Yükseklikleri nasıl ve nerden tesbit ettin .
Kotela 2850 rakımda olduğunu yazınızdan öğrendim.
Semiha
Harika olmuş abicim yüreğine sağlık gündeme gelen video ve fotolarla çocukluğuma döndüm teşekkür ederim…
Süheyla
çok güzel yazı olmus ellerine sağlık
Mehmet
Çetin abin
Yazdığın yazı çok güzel olmuş.Boyle güzel yazıların devamı bekliyoruz.
Atakan
Yazınız için teşekkürler.Geçen yaz ube yaylası ile birlikte sizin yaylalarınızda ve dağlarınızda idim. Ben Gümüşhaneliyem 20 yıldır dağlarda yürür kamp yapar çadır kurarım. Ube yaylasında iki gece çadır kurdum. Kotela sırtından arkaya Mereta yaylası,Zakiyet yaylası, daha öncesinde sakorya yaylasından cancir ve lekoban yaylalarıda dahil bölgenin çoğu yerini yürüdüm.Gerçekten harika bir doğası var ancak beni en çok üzen şey ormanların maalesef devlet eliyle katledilmiş olması.Bunu ençok gördüğüm yerlerden birisi Şavşat bölgesi.Teşekkür eder iyi günler dilerim.
Ahmet YILMAZ
İlginiz için teşekkür ederiz. Bir dahaki kampınıza size eşlik etmek isteriz..
Atakan
https://youtu.be/k4qFu4HhqvY?si=TrcRRtceZM6Is17l
Önümüzdeki yaz nasipse sizin yaylaniza eski patikalari yürümek için gelmek istiyorum. Bu konuda yardımcı olabilecek kimse varmı. Kanalımda sizin yöreden başka videolarda var.